Wat is de BREEAM-certificering? (Dossier duurzaamheid)

19/02/2016

Iedereen wil tegenwoordig duurzaam zijn. Maar hoe meet je dat eigenlijk in de bouw? Simpel: met de BREEAM-certificering, een beloning voor projecten die uitblinken in duurzaamheid.

Wat is BREEAM-NL?

BREEAM-NL is een keurmerk dat al enige jaren in de bouwwereld wordt uitgereikt. Het staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method, en is overgewaaid vanuit Groot-Brittannië. De Dutch Green Building Council heeft de Engelse richtlijnen met behulp van diverse partijen in de bouw aangepast aan de Nederlandse situatie.

Met BREEAM wordt een veelvoud aan milieuaspecten tegen het licht gehouden en beoordeeld met behulp van een vijfpuntenschaal. Van energie- en waterverbruik tot het procesmanagement, en van de vervuiling tot de bouwmaterialen: wie op al deze vlakken een ‘uitstekend’ scoort, slaagt met vlag en wimpel voor de BREAAM-toets.

Vier keurmerken

Het BREAAM-keurmerk is van toepassing op vier verschillende bouwgebieden: nieuwbouw en renovatie, gebiedsontwikkeling, sloop en demontage, en het zogenaamde in-use. Alle partijen die zich richten op bouw, beheer of sloop van een pand komen er dus voor in aanmerking, maar ook wie het breder ziet en zich bezighoudt met ruimtelijke ordening.

En mocht een bouwproject toch onverhoopt buiten de vier categorieën vallen, dan nog maak je kans op het felbegeerde BREEAM-keurmerk. Met BREEAM ‘Bespoke’ worden op maat opgestelde parameters getoetst, zodat je niet met lege handen achterblijft.

Dit levert een BREEAM-certificering je op

Een BREEAM-certificaat is de investering dubbel en dwars waard! Al was het alleen al vanwege het internationale karakter van BREEAM, dat niet alleen in Nederland hoog aangeschreven staat, maar ook in landen als Duitsland, Spanje en Noorwegen.

Daarnaast zorgt de duurzaamheidsscore van BREAAM ook voor een bewezen hogere vastgoedwaarde, is het een cruciaal hulpmiddel bij groenfinanciering, en hebben duurzame gebouwen lagere operationele kosten. Ook buiten de portemonnee om brengt BREEAM louter positiefs. Wie wil immers geen gezondere woon- en werkomgeving, of een pand dat gebouwd is met het oog op de toekomst? Beter bouwen begint daarom met één ding: BREEAM.

Van Schijndel en BREEAM

Momenteel realiseren wij de nieuwbouw van Ossur (Eindhoven). Dit project, een kantoor met drie verdiepingen en een bedrijfshal, wordt gebouwd conform de BREAAM-voorschriften. De bouwplaats is doordacht ingericht en geeft de nodige prioriteit aan veiligheid en duurzaamheid, onder meer door bouwverkeer door middel van bordjes naar de bouw te leiden. Bewegingsmelders, waterbesparende kranen en LED-bouwverlichting zorgen dat ook duurzaamheid de nodige aandacht krijgt.

Afval wordt dan weer gescheiden in verschillende afvalstromen. Op de bouwplaats staan verschillende containers, die allemaal voorzien zijn van de nodige bordjes. De volle containers worden periodiek door een vaste onderaannemer omgewisseld.

Verder stimuleren wij als bouwkundig aannemer het gebruik van gerecycled materiaal. In de diverse prefab betonnen onderdelen of de los geleverde beton, wodt gebroken betonpuin gebruikt als toeslagmateriaal. Dit betonpuin wordt ook voorzien op de bouwplaats, zodat deze goed begaanbaar blijft voor bouwverkeer.

Je merkt het al: BREAAM heeft ervoor gezorgd dat we veel bewuster nadenken en omgaan met de veiligheid en duurzaamheid op en rondom een bouwproject.

loading