Dossier BIM: 3 manieren waarop BIM zijn nut bewijst in de bouw

03/03/2016

Ben je slim als je BIM gebruikt? Wij denken van wel. Daarom hier drie manieren op een rijtje die laten zien dat een Bouw Informatie Model de oplossing is voor je problemen.

Wat is BIM?

BIM betekent in een notendop dat alle informatie die bij het bouwproject hoort vervat is in één programma. De plannen, de budgetten, de afspraken: ze staan stuk voor stuk op heldere wijze uiteengezet zodat er geen misverstanden over kunnen bestaan.

Dankzij BIM kan ook iedereen op eenvoudige wijze input leveren, en er zo zorg voor dragen dat er geen fouten worden gemaakt in het proces. Door nauw overleg tussen de verschillende partijen slaat iedereen de spijker op de kop, en blijven pijnlijke missers uit. Maar wat doet BIM nog meer?

1.      Clash control: veel minder faalkosten

In een Bouw Informatie Model zit een speciale ‘clash detection’ verstopt. Wanneer bepaalde elementen in het project overlappen – als er bijvoorbeeld een conflict is tussen de leidingen en de bouwkundige constructie – ziet het programma dat meteen. Juist die aspecten worden vaak over het hoofd gezien, en BIM behoedt je derhalve voor vervelende faalkosten.

2.      Veel snellere afhandeling dankzij BIM in de bouw

Vroeger duurde het vaak dagen voordat kanttekeningen en opmerkingen bij bouwplannen bij alle betrokken partijen terecht waren gekomen. Dat is voorgoed verleden tijd met BIM. De handelingssnelheid is dankzij de kortere lijntjes zeker vertienvoudigd, en omdat iedereen gebruikmaakt van hetzelfde programma zijn er een stuk minder vraagtekens. Heldere communicatie is het keyword.

3.      Presentatievermogen

BIM Is tot slot echt een hulpmiddel uit de 21e eeuw. Het maken van digitale tekeningen, renders en 3D-modellen was lange tijd alleen weggelegd voor rastechneuten, maar met BIM kan een kind de was doen. Nog nooit was het om eenvoudiger om virtuele ideeën en plannen op een scherm te toveren, en daar vervolgens samen iets moois van te maken. En daarmee is het eindstadium nog niet bereikt. Naast gebouwbeheer en onderhoud kun je als toekomstig koper virtueel door je eigen woning lopen.

loading