Hoe ziet de toekomst van winkels eruit?

21/09/2016

Nieuwe technologieën kunnen de markt flink opschudden. Dat was zo voor gedrukte boeken toen e-books opdoken en het is precies hetzelfde met retail en de spectaculaire opkomst van e-commerce. Maar net zoals we nog altijd boeken en tijdschriften kopen, is het nog lang niet gedaan met de winkel van baksteen en glas. Hoe wij de toekomst van winkels zien? Dat leest u hier.

Supermarkten worden almaar groter

Ooit kochten we al onze verse etenswaren bij de boer op de hoeve of bij lokale kleinhandelaars. Vervolgens verschenen er kruideniers en supers. Tegenwoordig zien we dat supermarkten alsmaar groter worden en steeds meer producten en diensten aanbieden. We verwachten dat deze schaalvergroting zich de komende jaren ongehinderd zal voortzetten.

‘Clicks and bricks’

Toekomst-van-winkelsLijden de supermarkten dan niet onder de digitalisering? Neen, integendeel, ze spelen er slim op in door ‘clicks and bricks’ te combineren. Verschillende supermarktketens hebben een webwinkel waar u uw boodschappen makkelijk online kunt doen en u ze vervolgens kunt ophalen in een van de pick-up points. Of u laat ze eenvoudigweg thuisbezorgen. Zo doen supermarkten – maar ook andere winkelketens – er alles aan om klanten aan zich te binden. Beide takken versterken elkaar: wie tevreden is van de verse groenten en fruit in de fysieke winkel, bestelt ze allicht sneller online, en vice versa.

Hoe ziet de toekomst van traditionele winkels eruit?

Primark winkel TilburgVoor de traditionele detailhandel is deze overstap moeilijker. Winkeliers die merken verkopen, krijgen het vaak hard te verduren, omdat zij enorme concurrentie ervaren van nationale en internationale webshops die precies dezelfde merken aanbieden, vaak tegen lagere prijzen. Biedt een winkel minder merken aan en meer eigen producten, dan is die doorgaans weerbaarder. De goedkope winkelketens, zoals Primark, die alleen eigen kleding aanbiedt, zijn daar een prima voorbeeld van. Ook speciaalzaken die door de jaren een oersterke klantenbinding hebben opgebouwd, hebben een streepje voor.

 

loading