The New Mess Eindhoven

25/02/2021

The New Mess, zet woningen in het zonnetje
De gemeente Eindhoven heeft een prijsvraag uitgeschreven om het beste idee voor bouwblok 3 van Bosrijk boven water te krijgen. Van Wanrooij Van Schijndel Bouw- en Ontwikkelingsmaatschappij is als winnaar uit de bus gekomen en gaat het plan ontwikkelen en realiseren. De wijk krijgt de naam The New Mess naar het voormalige officiershotel en de eetzaal van de vliegbasis Welschap. Een quote van de jury: ”De commissie heeft waardering voor de referentie aan de wederopbouwarchitectuur van het ensemble dat hier vroeger stond. De gekozen baksteen sluit (weer) mooi aan bij de bestaande woningen.”

Sculpturale woongebouwen
Het project ligt aan de Sliffertsestraat bij het Beatrixkanaal in Meerhoven en met de gunning aan Van Wanrooij Van Schijndel Bouw- en Ontwikkelingsmaatschappij zijn alle deelprojecten vergeven. De architectuur van Inbo Architecten en de bijdrage van Buro Lubbers Landschapsarchitectuur en Stedenbouw, Alba concepts en adviesbureau DWA zijn zeker het vermelden waard. Bosrijk is een uniek woongebied gekenmerkt door bestaande en geplande sculpturale woongebouwen. De New Mess past prachtig in dat beeld en voegt haar eigen karakter en charme toe. “Het concept van de vijf woningenrijen is goed uitgewerkt en de woningtypes voldoen. De woningen zijn twee of drie lagen hoog onder een begroeid lessenaarsdak”: schrijft de jury.

Wonen met natuurlijke energie
The New Mess omvat 18 nieuwe woningen in verschillende typen. In alle gevallen zijn het duurzame woningen die zo veel als mogelijk worden gebouwd met hergebruikt bouwmateriaal. Stenen en kasmateriaal voor de serre’s en glaswanden bijvoorbeeld. The New Mess is een schoolvoorbeeld van passieve bouw; met optimale inzet van warmte uit de bodem en van de zon. De woningen zijn gericht op de zon met achtergevels op het zuiden maximaal voorzien van glas. De overige gevels zijn massief en vrijwel geheel gesloten. De zon wordt gereguleerd met nieuwe bestaande bomen, riante overstekken en beweegbare houten luiken. De wintertuinen dienen als warmtebuffers. PV-panelen voor opwekking van energie zijn subtiel in het dak verzonken.

Gemeenschappelijke groene ruimte
The New Mess wordt een weldadige, comfortabele woonplek. Omringd door bestaande bomen, met een weelderige nieuwe bloementuin, groene hagen en een open, gastvrij stukje bos staat The New Mess voor vrij en groen wonen. Met Eindhoven op fietsafstand.

En de jury is het met ons eens: “De gemeenschappelijke groene ruimte van de speel- en ontmoetingsplek is goed geslaagd. De opgetilde entreezone achterlangs de 18 woningen wordt als overgang tussen het landschap en de woningen gewaardeerd door de commissie.”

loading