Koploper in logistiek vastgoed – nu en in de toekomst

27/07/2017

Dat Nederland – en Noord-Brabant in het bijzonder – Europees koploper is op het gebied van logistiek vastgoed, is algemeen bekend. De vraag is natuurlijk hoe lang we die positie kunnen vasthouden en hoe de bouwsector en de logistieke sector samen de logistieke vastgoedmarkt kunnen versterken.

Inzetten op circulaire processen

Volgens Paul Bleumink, managing partner bij Buck Consultants International, vormen circulaire processen de sleutel tot het succes van de toekomst. “Het gaat goed met de logistiek en de logistieke vastgoedmarkt. Nu wordt het tijd dat de sector aan de slag gaat met zijn CO2-footprint.” Duurzame gebouwen zijn niet langer nice to have, een zuinig gebouw waar geen grondstoffen worden verspild is nu een must-have. Paul Bleumink: “Bedrijven moeten verder kijken dan de laagste prijs voor een vierkante meter. We moeten ons afvragen wat onze bijdrage is aan het duurzamer maken van ketens. Dat is immers wat klanten van de sector verlangen.”

Doen we het dan zo slecht op het vlak van duurzaamheid? Zeker niet. Er wordt volop gebouwd met het oog op een BREEAM-certificaat maar daar houdt het natuurlijk niet op. BREEAM omvat een aantal criteria, maar zeker niet alle criteria voor duurzaamheid. Logistieke bedrijven besteden steeds meer aandacht aan bijvoorbeeld retourstromen. Wie tegenwoordig een kantoor, magazijn of distributiecentrum bouwt, moet dus rekening houden met de duurzaamheid van de volledige keten.

Logistiek vastgoed bouwen/kopen? Kijk verder dan de prijs/m2

Wanneer Paul Bleumink zegt dat bedrijven niet alleen aan de prijs per vierkante meter mogen denken bij de keuze van hun project, gaat dat eveneens over de kansen en obstakels van bepaalde locaties. Voor een distributiecentrum lijkt het misschien logisch om te gaan voor een goedkoop perceel op een bedrijventerrein. Toch kan bijvoorbeeld een iets duurdere zichtlocatie, dichter bij de snelwegen, uiteindelijk veel beter uitkomen. Ons advies? Hou ook rekening met:

  • Uitbreidingsmogelijkheden
  • Uitstraling
  • Bereikbaarheid

Een goed gelegen zichtlocatie betaalt zichzelf namelijk terug. Neem nu het gebouw dat Van Schijndel Bouwgroep realiseerde voor Royal Roofing Materials aan de Wijchenseweg op het industrieterrein Bijsterhuizen in Wijchen: met zo’n locatie vergroot u uw zichtbaarheid én verloopt uw transport gegarandeerd efficiënter.

Logistiek-vastgoed

 

loading