MVO: kantoren bouwen met aandacht voor milieu, mens en maatschappij

09/08/2017

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) betekent dat u als bedrijf maatschappelijke trends oppikt en er verantwoord op inspeelt. Van Schijndel ziet vooral kansen om bestaande kantoren te vernieuwen, te verduurzamen en te transformeren.

Kantoren kunnen en moeten duurzamer

Vorig jaar nog kwam de Stichting Natuur & Milieu naar buiten met het bericht dat de helft van de panden van de grootste vastgoedeigenaren geen energielabel C heeft. En dat bedrijfsruimten over het algemeen helemaal niet duurzaam genoeg zijn.

Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat er in onze steden en op bedrijventerrein veel verouderde kantoorgebouwen staan. Gebouwen uit de jaren 80, 70 of ouder die slecht geïsoleerd zijn en veel energie verspillen aan verwarming, ventilatie, airco, enzovoort.

Bovendien voldoen lang niet alle bestaande bedrijfspanden aan de eisen en verwachtingen van de mensen die er elke dag in de weer zijn.  Medewerkers verwachten tegenwoordig heel wat comfort op het werk – en de wetgeving staat daarin aan hun kant. Als je ergens zeven of acht uur per dag aan de slag bent, is het logisch dat er een goed werkklimaat is.

Als een resultaat van deze fenomenen staan er heel wat kantoor- en bedrijfspanden leeg. In de steden worden ze weleens getransformeerd tot appartementen, maar buiten de steden en op bedrijventerrein is dat niet zo vanzelfsprekend.

MVO: vastgoed- en bouwbedrijven nemen de handschoen op

 width=De uitdaging is dan ook duidelijk: kantoren die niet meer aan de huidige eisen voldoen aanpakken en een tweede leven geven. Van Schijndel Bouwgroep beschouwt dit als deel van zijn missie om maatschappelijk verantwoord te ondernemen (MVO). Door verouderde of leegstaande kantoren te revitaliseren of te renoveren, bieden we kansen aan andere ondernemers en verbeteren we het werkklimaat van kantoorwerkers.

Case: kantoorrevitalisatie

Voor BrabantWonen en BrabantZorg toverde Van Schijndel een kantoorpand in Oss om tot een modern, ergonomisch en energiezuinig kantoorgebouw. Daarvoor werkten we nauw samen met alle betrokken partijen, inclusief de vorige huurder.

In Utrecht heeft Van Schijndel in de binnenstad van Utrecht een oud kantoorgebouw omgebouwd tot een moderne onderwijsvoorziening voor TIAS, waardoor het gebouw een andere bestemming heeft gekregen. Ook is aan duurzaamheid gedacht: het gebouw heeft energielabel A gekregen, het meubilair is recyclebaar en het ligt nabij een ov-locatie.

Uiteraard vergt elk project een unieke aanpak. Soms is afbraak en nieuwbouw de beste optie, soms een grondige renovatie, soms een subtielere revitalisatie.

Lees ook: Maatschappelijk verantwoord ondernemen met het FIRA-certificaat

 

loading