Brabantse markt voor commercieel vastgoed: stand van zaken

24/07/2017

De Noord-Brabantse markt voor commercieel vastgoed zit de Randstad op de hielen met zijn sterke positie op het gebied van logistiek vastgoed, kantoren en bedrijvencampussen. Dat zeggen analisten van Buck Consultants International. Bovendien schatten zij de komende vijftien jaren optimistisch in voor de Brabantse vastgoedmarkt.

Nummer 1 in logistiek vastgoed

Logistieke bedrijven die behalve Nederland ook België, Duitsland of de rest van Europa willen bedienen, weten maar al te goed waar ze hun distributiecentra moeten bouwen. Noord-Brabant is erg gunstig gelegen om goederen te verdelen over West-Europa en, dankzij de nabijheid van Schiphol en de Rotterdamse haven, de rest van de wereld. Bovendien zijn er nog voldoende beschikbare bedrijventerreinen te vinden, ook voor mega-distributiecentra.

Van Schijndel ontwikkelt, realiseert en verhuurt distributiecentra die in nauw overleg met de klant op maat gerealiseerd worden.

Hoogtechnologische bedrijfscampussen

Daarnaast kan Brabant uitpakken met het grootste aantal succesvolle bedrijfscampussen, aldus Buck Consultants. Denk maar aan de High Tech Campus Eindhoven, het Pivot Park in Oss, de Automotive Campus in Helmond en het Science Park van de TU Eindhoven. Dat deze campussen in Noord-Brabant en niet in een andere provincie werden opgericht, heeft veel met de geschiedenis van bedrijven als Philips te maken, maar natuurlijk ook met de beschikbare grond.

Brabantse kantorenhuurmarkt: sterktes en zwaktes

Commercieel-vastgoedDe commerciële kantorenmarkt wordt in tegenstelling tot logistiek vastgoed en technologiecampussen niet meteen met Noord-Brabant geassocieerd. Toch ontwikkelt de kantorenhuurmarkt zich snel in onze provincie. De verhuur van kantoren in Eindhoven en Breda is de laatste jaren met 30 procent gegroeid. Investeerders richten hun blik nu ook vaker op het zuiden van Nederland als ze op zoek gaan naar ontwikkelings- en investeringskansen.

Verouderde kantoren op bedrijventerreinen blijven soms jaren leegstaan. In de grote binnensteden lukt het beter om leegstaande kantoren te transformeren naar bijvoorbeeld woningen; hier zijn Eindhoven, Breda en Tilburg op dit moment volop mee aan de slag.

Van Schijndel renoveert en revitaliseert bedrijfsgebouwen, zodat ze opnieuw helemaal zijn aangepast aan de eisen van de toekomstige huurder. Daarbij streven we altijd naar een gunstig energielabel én een prettige beleving in en om het gebouw.

In Utrecht is door van Schijndel in opdracht van DTZ  Zadelhoff (thans Cushman & Wakefield) een kantoor volledig gerenoveerd waarbij ook het energielabel is verhoogd naar een F-label naar een A- label.

 

loading