Kantoorpanden moeten duurzamer

04/01/2017

Bedrijfsruimten zijn nog te vaak niet aangepast aan de huidige energienormen. Dat meldt de Stichting Natuur & Milieu. De helft van de panden van ’s lands grootste vastgoedeigenaren voldoet niet aan de norm van energielabel C.

Duurzaamheid: investeren om te besparen

De twintig grootste vastgoedeigenaren van Nederland bezitten samen een kwart van alle kantoorpanden. En die hebben ze nog onvoldoende verduurzaamd, stelde de Stichting Natuur & Milieu vast na een onderzoek. “We zijn geschrokken van de resultaten,” aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu. “Veel vastgoedeigenaren blijken volstrekt nalatig in het energiezuiniger maken van hun kantoorpanden.”

Volgens de organisatie is er verkeerd bespaard, want energiebesparing door verduurzaming levert juist voordelen op, zowel maatschappelijk als financieel:

  • Een duurzaam pand toont de maatschappelijke betrokkenheid van de firma.
  • De lagere energierekening levert een fikse besparing
  • Een energiezuinig label maakt een kantoorpand aantrekkelijker voor verhuur.
  • De waarde van groen vastgoed ligt hoger én zal onvermijdelijk verder stijgen ten opzichte van ‘bruin vastgoed’.

Kantoorpanden zullen aan energielabel C moeten voldoen

Stef Blok, minister van Wonen en Rijksdienst, werkt aan een voorstel om het energielabel C vanaf 2023 verplicht te maken voor kantoorgebouwen. Die omslag hoeven ondernemingen en eigenaren niet helemaal op eigen houtje te maken; ze kunnen daarvoor rekenen op tal van subsidies:

  • Fiscale subsidie als het vastgoed in aanmerking komt voor een BREEAM-, GPR-, LEED- of groencertificaat.
  • EIA (Energie Investering Aftrek) door het toepassen van energiezuinige en milieuvriendelijke technieken kan voor de daarbij behorende investeringen een fiscaal voordeel behaald worden.
  • Overige subsidies voor zonnepanelen (tot de helft van de aankoopkosten) en duurzame warmteopwekking.
  • Rentekorting bij banken wanneer u een groenverklaring kunt voorleggen, die u krijgt als de energieprestatie lager is dan de norm of er sprake is van een aantoonbare verbetering van het energielabel.

Duurzaam verduurzamen

Van Schijndel Bouwgroep investeert in duurzame oplossingen voor bouw- en renovatieprojecten. Ook de kantoorpanden en bedrijfsgebouwen die Van Schijndel ontwikkelt en bouwt, worden energiezuinig gemaakt door gebruik te maken van spaarzame en duurzame technieken en materialen.

  • Van Schijndel heeft onlangs in Oss een kantoorpand, dat verhuurd wordt aan Woningcorporatie Brabant Wonen en Brabant Zorg, aangepast aan de huidige normen. Daarbij werd het energielabel verbeterd van C naar A.
  • In Utrecht is door van Schijndel in opdracht van DTZ Zadelhoff (thans Cushman & Wakefield) een kantoor volledig gerenoveerd, waarbij het energielabel verhoogd is van een F-label naar een A-label.
  • In Wijchen is onlangs door Van Schijndel een volledig nieuw distributiecentrum ontwikkeld en gerealiseerd. Dat wordt verhuurd aan Royal Roofing Materials. Het pand beschikt nu over een energielabel A++.

 

loading