Energieneutraal bouwen: tips om te gaan naar nul op de meter

09/11/2016

Wat houdt het concept ‘nul op de meter’ in en welke stappen moet je zetten om energieneutraal te wonen? Je leest het hier.

Wat is een nulenergiewoning?

Energiebesparing en verduurzaming gaan almaar verder. Lag de focus vroeger voornamelijk op isolatie, en vervolgens op de plaatsing van PV-panelen, dan wordt duurzaamheid nu veel breder geïnterpreteerd. Getuige daarvan: de opkomst van het BREEAM-NL-certificaat, dat zelfs rekening houdt met de water- en energieconsumptie tijdens de bouw en dat het gebruik van duurzame bouwmaterialen beloont.

Een nulenergiewoning is een van de resultaten van deze zoektocht naar woonconcepten die spaarzamer omspringen met grondstoffen. Een nulenergiewoning is een woning waar de netto energiebehoefte voor verwarming en koeling volledig gecompenseerd wordt door ter plaatse opgewekte hernieuwbare energie, afkomstig uit een warmtepomp, zonnepanelen en/of een zonneboiler. In een nul-op-de-meter-woning zijn energieproductie en -consumptie dus perfect in balans. De som van opwekking en verbruik is op jaarbasis dus nul.

Nul op de meter dankzij deze tips

ZonnepanelenLet wel: ook in een nulenergiewoning kun je energie verspillen. Zo’n huis is de perfecte basis om spaarzaam met energie om te gaan, maar uiteindelijk heb je je energieverbruik nog altijd zelf in de hand. Daarom geven we je alvast enkele tips – grote én kleine – om je energieverbruik te drukken:

  • Beperk je energiebehoefte door heel grondig te isoleren en de woning perfect luchtdicht te maken.
  • Pak de belangrijkste installaties, zoals ruimte- en waterverwarming en mechanische ventilatie, samen aan voor de grootste impact.
  • Maak gebruik van zonnewarmte, maar laat je huis ook niet té warm worden.
  • Vervang oude elektronica – bekende energieverslinders – door nieuwe apparaten met het beste energielabel. Oude gloeilampen vervang je het best door spaarlampen of ledverlichting.
  • Wek zelf hernieuwbare energie op met behulp van een warmtepomp, een zonneboiler en/of zonnepanelen.
  • Beperk het sluipverbruik van verlichting en apparaten.
  • Zet de thermostaat een of twee graden lager en je bespaart al meteen flink wat.
  • Vang het regenwater op en gebruik het in de tuin, om de auto te wassen of om het toilet door te spoelen.

Renovatie of nieuwbouw?

Van een bestaande woning een nul-op-de-meter-woning maken, is bijzonder arbeid- en kapitaalintensief. Nul op de meter is makkelijker te realiseren bij nieuwbouw, al blijft ook dit een niche in de bouwindustrie waar nog niet veel bedrijven actief zijn.

 

loading