Hoe faalkosten reduceren tijdens de bouw?

07/12/2016

Hoge faalkosten achtervolgen de bouwsector al zolang er gebouwd wordt. Terwijl de faalkosten in de bouw gemiddeld 5 tot 13 procent van de omzet bedroegen in 2007, is dat tegenwoordig nog 5 à 8 procent. Maar deze ongewenste kosten kunnen nóg lager. Lees hier wat we bij Van Schijndel ondernemen om de faalkosten verder te reduceren.

Waar komen faalkosten eigenlijk vandaan?

Voor we bekijken hoe men faalkosten kan reduceren, is het belangrijk te weten waar ze vandaan komen. Hoewel bouwfouten en het bijhorende prijskaartje meestal vaak op het einde van het bouwprocédé worden opgemerkt, ligt de oorzaak vaak aan het begin. Door slechte communicatie tussen architect, adviseurs en aannemer, bijvoorbeeld.

Faalkosten reduceren door slimme ketensamenwerking

Van Schijndel is bij elk bouwproject actief op zoek naar oplossingen om de faalkosten te verminderen. Daarvoor zetten we in de eerste plaats in op een betere samenwerking:

  • Samenwerking met vaste partners. Door vast te houden aan dezelfde architecten, adviseurs onderaannemers, installateurs en leveranciers, bouwen we een goeie verstandhouding op en communiceren we makkelijker tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase. Al onze partners voldoen aan strenge kwaliteitseisen.
  • Samenwerking in bouwteam. Door de expertise van de architect, de adviesbureaus en het bouwbedrijf meteen samen te brengen, worden bouwfouten en andere slordigheden opgespoord nog vóór ze faalkosten genereren. Tevens wordt hierdoor de teambuilding verhoogd wat resulteert in een beter eindresultaat.
  • Lean bouwen. Deze methode van werken – waarmee Van Schijndel al jaren ervaring heeft – resulteert in betere en snellere bouwprojecten, zonder in te boeten aan kwaliteit of duurzaamheid.
  • Coördinatie en afstemming. Met een gezonde portie boerenverstand gaan onze experts aan de slag met een planning. Vanaf het begin wordt alles zorgvuldig afgestemd met de klant en onze partners, zodat bouwfouten zich veel minder vaak voordoen.

Bouwen met BIM

Ten slotte helpt BIM-software om bouwfouten te voorkomen en faalkosten te verminderen. BIM doet aan ‘clash control’ – waardoor mogelijke fouten al opgemerkt worden in de tekenfase – maar zet de bouwpartners ook aan om nauwer samen te werken en alle informatie met elkaar te delen.

 

loading