De basisprincipes van energiezuinig bouwen uitgelegd

14/12/2016

Herinnert u zich de wet van behoud van energie uit de natuurkundelessen in de middelbare school? Saaie kost of razend interessant? Wat u er toen ook van vond, eigenlijk is deze wet ook nu nog relevant in uw leven. Hij vormt namelijk de basis voor energiezuinig bouwen. Een korte toelichting.

Kan er sprake zijn van ‘energieverliezen’?

Energiezuinig bouwen is ervoor zorgen dat er in de nieuwe woning zo min mogelijk energie verloren gaat. Al is ‘verloren’ hier niet helemaal het juiste woord. De wet van behoud van energie stelt namelijk dat de totale hoeveelheid energie in een geïsoleerd systeem te allen tijde constant blijft. De ene soort energie wordt omgezet in een andere energievorm, maar uiteindelijk blijft de hoeveelheid energie (of massa, zoals Einstein aantoonde) gelijk.

Wat heeft dit nu met woningisolatie te maken? Erg veel, want het doel van isolatie is om het systeem – uw woning – goed af te sluiten, zodat er zo min mogelijk energieoverdracht plaatsvindt tussen de binnenkant van uw woning en de buitenomgeving. In een slecht geïsoleerde woning glipt warmte door allerlei kieren, dunne wanden en beglazing naar buiten. De energie gaat niet letterlijk verloren, maar de warmte is natuurlijk wel uit uw woning. En dus moet u meer verwarmen en meer betalen. Hoe kunt u dit vermijden? Kies voor spouwmuurisolatie, dubbele beglazing en andere vormen van isolatie. Die vormen een niet-geleidende barrière voor de warmte in uw woning, waardoor u veel zuiniger verwarmt.

Principes van energiezuinig bouwen

BlowerdoortestMaar energiezuinig bouwen omvat meer dan louter woningisolatie. Ook deze elementen zijn onmisbaar in een zuinige woning of appartement:

  • Een energiezuinig ventilatiesysteem: in een goed geïsoleerde en luchtdichte woning is mechanische ventilatie onmisbaar. Kies voor een spaarzaam systeem dat voldoende ventileert zonder warmteverliezen te veroorzaken.
  • Milieuvriendelijke verwarming, zoals een hoogrendementsketel op aardgas, een zonneboiler of een warmtepomp.
  • Huishoudtoestellen en verlichting met een gunstig energielabel.

Spaarzaam leven in een nieuwbouwwoning

Wilt u graag ook profiteren van een ecologische en energiezuinige woning? Dan kiest u het best voor een nieuwbouwwoning of -appartement. Oude huizen zijn ware energieverslinders en doen het zelfs na een grondige renovatie nooit zo goed als nieuwbouwwoningen. Die worden namelijk gebouwd met de nieuwste technologieën en een goed begrip van isolatie en energiebehoud. En dat merkt u aan het wooncomfort en de lagere energierekening.

 

loading