Hoe zit het precies met het energielabel voor nieuwbouw?

21/12/2016

Energielabels maken het leven van consumenten makkelijker. Een eenvoudig label vertelt u namelijk of een huishoudtoestel, een auto of – jawel – een nieuwbouwwoning zuinig met energie omspringt of helemaal niet. Maar hoe zit het precies met dat energielabel voor nieuwbouw? Is het verplicht? En wat zijn de minimumvoorwaarden?

Europese energielabels

Energielabels ziet u overal. Koopt u een nieuwe koelkast of wasmachine? Dan staat er gegarandeerd een energielabel op met een kleurcode en een letter. Die drukken uit hoe zuinig uw nieuwe huishoudtoestel is. Een koelkast met A+++-rating doet het met tientallen keren minder elektriciteit dan een toestel met een C- of D-label, bijvoorbeeld. Die labels zijn het gevolg van Europese regelgeving. Ook in Nederland zijn de Europese richtlijnen opgenomen in de wet.

Energielabel voor nieuwbouw is verplicht

Niet alleen voor elektrische toestellen, maar ook voor gebouwen bestaan er energielabels. Het energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van elke woning groter dan vijftig vierkante meter. De verplichting geldt ook voor nieuwbouwwoningen.

  • Het beste energielabel is A en het slechtste is G. Een woning met G-label verbruikt gemiddeld minstens 2,9 gigajoule energie per vierkante meter per jaar. Dat is wel drie keer meer dan een woning met energielabel A!
  • Oude huizen hebben in de regel een beduidend minder zuinig label dan nieuwbouwwoningen.
  • Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van maximaal 405 euro.

Nieuwbouwwoningen met energielabel A

Bent u van plan om te investeren in een nieuw huis of appartement? Dan kiest u maar beter voor de woning met het beste energielabel. Van Schijndel maakt het u alvast makkelijk: alle woningen en appartementen in onze woonprojecten zijn uitgerust met de nodige isolatie, duurzame verwarmings- en ventilatiesystemen en hebben dus een groen A-label. Het energielabel ontvangt u bij oplevering van de woning.

energielabel-hertogenbosch-carolus-66

 

loading