Problemen opsporen nog vóór ze zich voordoen dankzij BIM

04/02/2016

Elk bouwproject heeft een doordacht stappenplan, maar industriële en grootschalige bouwprojecten vragen helemaal om een integrale aanpak. Een bouwwerkinformatiemodel of BIM is het perfecte middel om de informatie van alle partijen te ordenen.

Wat is BIM?

BIM betekent in het kort dat alle betrokkenen bij het bouwproject hun informatie in één bestand opslaan. Het gaat dan niet alleen om zaken als het digitale 3D-ontwerp, maar ook om overkoepelende aspecten als de planning, de vastgelegde budgetten en de gemaakte afspraken. Alle partijen werken in hetzelfde model, tot in de details.

Een bouwwerkinformatiemodel behoedt je voor een onduidelijke chaos waarbij niemand precies weet hoe de vork in de steel zit. BIM zorgt ervoor dat alle partijen, groot en klein, de krachten gecoördineerd en overzichtelijk kunnen bundelen. Van loodgieter en vloerder tot opdrachtgever: iedereen draagt zijn steentje bij.

Het resultaat? Een plan dat exact de realiteit weergeeft en de faalkosten reduceert tot een absoluut minimum.

Problemen opsporen en voorkomen

Dankzij BIM worden pijnpunten in het bouwproces al vroeg ontdekt. Inconsequenties in eerder tekenwerk, gewijzigde hoeveelheden, last-minute wijzigingen aan het ontwerp, …: met BIM weet je waar je aan toe bent. Het bouwproces verloopt met BIM een stuk vlotter, en de realistische modelvoorstellingen laten toe om veel helderder met elkaar te communiceren.

Een leverancier van materialen kan met BIM bijvoorbeeld perfect inschatten hoeveel bouwstoffen er nodig zijn, zodat de bouw zeker niet stil komt te liggen. Bij de constructie van complexe dakvormen kunnen architecten en aannemers samen koudebruggen opsporen. Alles met als doel om problemen op te lossen voordat ze de kop opsteken.

Faseringen en consequenties van faseringen zijn zeer goed in beeld te brengen. Alle betrokkene kunnen in het model deze juiste fase aangeven waardoor onduidelijkheden en afstemmingsverliezen gereduceerd zullen worden.

Sneller én beter bouwen

Dankzij de gezamenlijke insteek van BIM verloopt het bouwproces sneller en soepeler, wat voordelig is voor zowel de klant als de andere betrokken partijen. Belangrijker is echter dat het nieuwe pand er ook beter door wordt. Door verwijzing naar de juiste gecertifieerde en toegepast materialen is kwaliteitsbewaking zowel tijdens de bouw alsook voor nazorg en onderhoud snel en makkelijk naspeurbaar.

Het transparante karakter en de overzichtelijkheid van BIM maken dat fouten bijna voorgoed verleden tijd zijn, dat bouwkundige gebreken bijtijds worden opgespoord, en dat iedereen het broodnodige overzicht heeft. Beter bouwen? Dat begint bij BIM.

loading