Appartement kopen: hiermee moet u rekening houden

26/10/2016

Droomt u al een tijdje van een nieuw appartement, perfect ingericht zoals u het wil? Neem dan even de tijd om deze aandachtspunten door te nemen, voor u overgaat tot de aankoop van een studio, loft of appartement. Hierop moet u letten wanneer u een appartement koopt.

Location, location, location!

Laten we beginnen bij de belangrijkste factor in de zoektocht naar uw droomappartement: de ligging. ‘Location, location, location’ is niet voor niets dé slagzin van de immobiliënsector. Vastgoedmakelaars weten als geen ander dat de locatie bepalend is voor de waarde van onroerend goed. Maar ook voor u en uw wooncomfort is de ligging van het grootste belang. Kies voor een appartement in een fijne buurt dicht bij de voorzieningen die u vaak nodig heeft, zoals winkels, een school, een kinderopvang, een stadspark, …

Nieuwbouwappartementen, niets dan voordelen

Appartement-kopenMisschien wordt u door de lage prijs verleid om een bestaand appartement te kopen? Toch raden wij u aan om ook nieuwbouwappartementen te overwegen en te vergelijken. Nieuwbouw is op de lange termijn namelijk goedkoper. U geniet van de nieuwste technologie en het grootste comfort, en bespaart flink wat op onderhoudskosten. Bovendien koopt u het appartement vrij op naam, waardoor u, in tegenstelling tot bij een bestaand appartement, géén extra belastingen betaalt.

Energieprestaties

Kijk vervolgens ook naar het energielabel van elk appartement. Hoe beter de energiescore, hoe minder energie de woning gemiddeld verbruikt. Topprestaties helpen u om te besparen op uw energierekening en zijn beter voor het milieu.

Tip: nieuwbouwappartementen hebben standaard een veel beter energielabel dan oudere appartementen. Koopt u toch een bestaand appartement? Renoveer die dan grondig, zodat de isolatie, ventilatie en de technische installaties helemaal up-to-date zijn. Want anders valt de energierekening gegarandeerd tegen.

Bestudeer het volledige prijskaartje

Uiteraard laat u zich bij de aankoop van een appartement leiden door de verkoopprijs. Onze belangrijkste tip? Bestudeer álle kosten, inclusief de gemeenschappelijke kosten voor het onderhoud van het appartementsgebouw. Wanneer u een appartement koopt, koopt u twee dingen: het appartementsrecht en een stukje mede-eigendom van het hele gebouw. Zorg dat u vóór de ondertekening van de koopakte weet wat uw financiële verplichtingen zijn ten opzichte van de Vereniging van Eigenaren (VvE) en wat er precies in de splitsingsakte staat, zodat u achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

 

loading