Ingrijpende trends in de woningbouw

05/10/2016

Woningbouw is sterk onderhevig aan economische en demografische ontwikkelingen. Eenvoudig gesteld: als er meer gezinnen zijn in Nederland, moeten er meer huizen gebouwd worden. De wereld van woningbouw staat dan ook – door allerlei veranderingen in de maatschappij – niet stil. Dit zijn de drie meest ingrijpende trends van het moment:

Trend 1: sneller bouwen

Ten eerste stellen we vast dat er almaar sneller gebouwd wordt. Een huis bouwen duurde vroeger makkelijk langer dan een jaar, terwijl het nu soms al in minder dan een halfjaar kan. Door de methode van het lean bouwen met gebruik van prefabelementen, wordt de bouwduur alsmaar korter en daalt ook de kostprijs van een nieuwbouwwoning.

Trend 2: groene woningbouw

De tweede trend – verduurzaming – is al decennialang aan de gang, maar blijft een enorme impact uitoefenen op de woningbouw. Ontwikkelaars, architecten en bouwbedrijven streven naar een zo goed mogelijk energielabel, zodat het milieu gespaard wordt en zodat de toekomstige bewoners een lage energierekening hebben.

Trends woningbouw

Trend 3: huizenmarkt in beweging door toename doorstromers

De verandering met de grootste impact op de huizenmarkt, is deze: voor het eerst in jaren zijn er opnieuw meer doorstromers. We stellen vast dat de woonbehoefte groeit, omdat er meer ouderen zijn die langer zelfstandig willen wonen en omdat er nu eenmaal meer, kleinere gezinnen zijn.

Dankzij het economisch herstel stromen meer mensen – in alle categorieën – door naar een andere woning die beter aan hun behoeften beantwoordt. Deze verandering zet de hele keten in gang: doordat ze in het middensegment op zoek gaan naar een andere woning of appartement, komen er woningen vrij in het middensegment voor andere doelgroepen, waardoor er opnieuw andere huizen vrijkomen. Tegelijk zien we dat de markt inspeelt op de toegenomen vraag naar woningen in het hoogste segment.

Verder kopen almaar meer mensen een eigen woning omdat de rentes op hypothecaire leningen historisch laag staan.

Trends woningbouw

 

loading