Opleidingen en werkgelegenheid in de bouw (en bij Van Schijndel)

25/01/2017

Vraagt u zich weleens af hoe het gesteld is met de bouwsector? Is het een goede periode of een moeilijke? Hoe loopt de instroom van talent met de nodige kwalificaties? We geven tekst en uitleg.

Bouwsector scheert hoge toppen

Een bouwproject is per definitie prijzig. Het hoeft dus niet te verbazen dat de bouwsector meer dan andere sectoren te lijden heeft onder neergaande conjunctuurbewegingen: wanneer bedrijven en gezinnen het moeilijk hebben, zijn de bouwplannen vaak de eerste die sneuvelen. Ook in Nederland stelden we de afgelopen jaren vast dat het er soms hard aan toeging in de bouwsector.

Gelukkig trekt de economie opnieuw aan en gaat het nu weer goed in de bouw. De bouwprijzen staan echter nog redelijk onder druk. Architecten merken op dat meer bedrijven bouwplannen hebben, en ook de huizenmarkt is volop in beweging. Er is meer vraag naar koopwoningen, wat uiteraard goed nieuws is voor architecten.

De uitdaging: goed personeel vinden

Opleidingen en werkgelegenheid in de bouwDe aantrekkende bouwsector is goed nieuws voor werknemers en kandidaten. Voor het eerst sinds jaren staan er weer veel vacatures open. Goed nieuws voor werknemers, maar niet altijd voor werkgevers. Veel bouwbedrijven ervaren moeilijkheden in hun zoektocht naar getalenteerde en gekwalificeerde vakmensen.

Het knelpunt: opleidingen voor de bouw

Omdat de bouwsector de laatste jaren heel wat heeft doorgemaakt, te beginnen bij een flinke daling door de economische groei en nu een snelle groei, zijn onderwijsinstellingen en bedrijven niet altijd even goed op elkaar afgestemd. Terwijl scholieren zich aangetrokken voelen tot ‘hippe’ domeinen als informatica, kiezen er te weinig voor bouwkunde, waar op dit moment veel vraag is naar nieuwe werkkrachten.

Van Schijndel investeert altijd in nieuwe mensen en fris talent. De afgelopen jaren vond dan ook een flinke personeelsuitbreiding plaats, mede als gevolg van de economische groei.

Opleidingen en werkgelegenheid in de bouwHet bedrijf heeft voeling met jongeren en beroepsscholen en slaagt er daarom steeds in om de juiste kandidaten op te sporen, voornamelijk uit het HBO. Van Schijndel heeft continu stageplaatsen beschikbaar voor studenten. Vaak kunnen zij ook hun afstudeeropdracht en daarmee hun studie afronden bij Van Schijndel. De afgelopen jaren heeft Van Schijndel ook een fors aantal studenten toegevoegd aan hun personeelsbestand. Na hun studie kunnen ze bij Van Schijndel intern diverse afdelingen doorlopen, zowel op kantoor (ontwikkeling, calculatie, werkvoorbereiding, …) als buiten op de bouw (productie, uitvoering, projectleiding, …). Zo komen ze uiteindelijk steevast op de juiste werkplek terecht.

 

loading