Duurzame bedrijfspanden zijn een must. Niet alleen voor het milieu, maar ook om energie te besparen. Lees verder en ontdek hoe we kantoren en bedrijfspanden in de toekomst nog energiezuiniger kunnen maken.
Energie besparen in bestaande gebouwen
Een bedrijfspand kost meer dan alleen de huurprijs. De kosten voor elektriciteit, verwarming en ventilatie nemen ook een flinke hap uit het budget. De kunst is om bestaande gebouwen te verduurzamen en op die manier energie te besparen.
Van Schijndel gaat in zijn gebouwenbeheer op zoek naar de beste momenten om energiebesparende maatregelen te nemen. In een meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) onderzoeken we wanneer bepaalde installaties aan vervanging toe zijn. En dan bedoelen we lang niet alleen de cv-installatie. Ook de dakbedekking, de verlichtingsinstallaties en dergelijke meer vergen regelmatig onderhoud. Die onderhoudsmomenten zijn uitgelezen kansen om energie te besparen. Bij de dakrenovatie kan bijvoorbeeld gekozen worden voor ecologische dakbanen, extra dakisolatie en pv-panelen en bij het vervangen van de verlichting wordt gekozen voor ledverlichting.
Van Schijndel heeft onlangs in Oss een kantoorpand, dat zij verhuren aan Woningcorporatie Brabant Wonen en Brabant Zorg, aangepast aan de huidige normen en het pand voorzien van nieuwe technieken en zonnepanelen. Daardoor ging het energielabel van een C-label naar een A-label.
Energiezuinige nieuwbouwprojecten
De eisen voor nieuwbouw op het gebied van energieprestaties zijn hoog, en dat is terecht. Want door duurzaam te bouwen, sparen de eigenaar en gebruiker jarenlang een mooi budget uit en geven ze het milieu een duwtje in de rug.
Energiezuinig en duurzaam bouwen rust op enkele bekende pijlers, zoals thermische isolatie, luchtdicht bouwen, energiezuinige installaties en hernieuwbare energie. Het is dan ook zaak om op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen om het gebouw naar een nóg hoger niveau te tillen. Elk project vraagt een oplossing op maat, maar deze zaken zijn alvast bijzonder effectief:
- Groene gevels en daken
- Lokaal grondstoffengebruik
- Verwarming en koeling met warmteterugwinning
- Warmtekoudeopslag
- Laadpalen voor elektrische auto’s
- Zonnepanelen
- Ledverlichting