Wil je een nieuw huis laten bouwen en wens je gewoon een gezonde en zuinige woning? Dan ben je wellicht vertrouwd met het concept luchtdichtheid. Door de strenge wetgeving is een luchtdichte en energiezuinige woning nu de norm. Wil je graag meer weten over luchtdicht bouwen? Lees dan zeker verder.
Ademend bouwen, een goed idee?
Een nieuwbouwwoning wordt ‘luchtdicht’ gebouwd. Wat betekent dat precies? En waarom maken aannemers elke woning luchtdicht? Is het niet beter om de woning te laten ademen?
De reden waarom we luchtdicht bouwen, is om voor een optimale ventilatie te zorgen die zo weinig mogelijk energie verloren laat gaan. De meest zuinige manier van ventileren is met een mechanisch ventilatiesysteem dat de gebruikte binnenlucht afzuigt en verse buitenlucht aanzuigt. Je ventilatiesysteem is zo ingesteld dat het precies genoeg lucht wegneemt en aanvoert, zodat je altijd geniet van een gezond en aangenaam binnenklimaat. Glipt de binnenlucht alsnog naar buiten door spleten en kiertjes, dan is het evenwicht zoek.
Bovendien zorgen spleten en kieren voor fikse warmteverliezen. Wanneer je je woning verwarmt, en je huis niet perfect luchtdicht is, verwarm je de buitenlucht als het ware mee. En dat merk je aan je energiefactuur. Een goed geïsoleerde woning die perfect luchtdicht is, heeft dit probleem niet. In de winter blijft de warmte lekker binnen, terwijl je ze op de warmste zomerdagen makkelijker buitenhoudt. Zo hoort het te zijn!
Luchtdicht bouwen
In de woningbouw, waar almaar strengere regels gelden omtrent energieverbruik en duurzaamheid, is luchtdicht bouwen de norm. Voor bouwondernemingen is het zaak om zorgvuldig te werk te gaan. Koudebruggen – plekken waar warmte verloren gaat – doen zich traditioneel voor bij aansluitingen, zoals onder het dak en tussen de muren en kozijnen. Alleen door bewust op zoek te gaan naar deze pijnpunten en gerichte oplossingen uit te denken, kan een nieuwe woning luchtdicht worden gemaakt.
Luchtdichtheid meten
Om te controleren of dat gelukt is, hanteren we de blowerdoortest, ook wel luchtdichtheidsmeting of druktest genoemd. Hoe werkt het? De woning wordt met een ventilator tijdelijk in onder- of overdruk geplaatst en vervolgens wordt opgemeten hoeveel lucht het gebouw verlaat of binnenkomt buiten het ventilatiesysteem.
Van Schijndel streeft in de woningbouw altijd naar een perfecte luchtdichtheid en isolatie, zodat de eindgebruiker levenslang kan genieten van een comfortabele en zuinige woning.