Verschillende indicatoren geven aan dat de economie structureel aan het herstellen is. Dat merken we onder andere aan de toegenomen interesse in koopwoningen. Voor het eerst in jaren wordt er bijvoorbeeld vaker boven de vraagprijs geboden.
Woningverkoop gaat sterk
In 2017 gaat het erg goed met de huizenmarkt. Dit najaar stellen we bijvoorbeeld voor het eerst weer vast dat particulieren voor de aankoop van hun woning boven de vraagprijs bieden. Maar liefst een kwart van alle woningen wordt boven de vraagprijs verkocht, terwijl 15 procent van de huizen voor de vraagprijs verkocht wordt.
Andere gevolgen van deze evolutie zijn dat de huizenprijzen fors stijgen en dat woningen veel minder lang op de markt staan dan voorheen. Met andere woorden: het is een goed moment om je huis te verkopen, want de verkooptijden dalen en de prijzen klimmen.
Hypotheekrente blijft historisch laag
De hypotheekrentes liggen al jaren historisch laag. Sinds de financiële crisis begon in 2008, is het gemiddelde peil voor leningen met variabele rente gedaald tot drie en daarna zelfs tot twee procent. Ook in 2017 blijft de hypotheekrente op dat historisch lage niveau staan.
Nood aan nieuwbouw woningen
Er zijn duidelijk méér consumenten op zoek naar een nieuwe woning, en velen van hen hebben ook het vertrouwen om flink te investeren. Dat geeft op zijn beurt een boost aan de bouwsector, die minder risico’s ervaart bij het ontwikkelen van nieuwbouwprojecten. En daar is ook de doorsnee Nederlander bij gebaat, want meer nieuwbouw is de beste manier om ervoor te zorgen dat de huizenprijzen de komende jaren niet extreem stijgen.
Meer zelfs, volgens makelaarsorganisatie NVM kampt Nederland momenteel met een nijpend woningtekort, voornamelijk in de grote steden. De meest krappe woningmarkten zijn te vinden in de grote steden. Hier en elders is duidelijk nood aan nieuwe, hoogwaardige koopwoningen en -appartementen.