Woning kopen goedkoper dan huren?

18/01/2017

Kopen of huren, het is een eeuwenoud dilemma. Voor de ene is het beter om te huren, terwijl kopen voor de ander de voordeligere optie is. Maar deze afweging is ook onderhevig aan maatschappelijke en economische trends. Zo zien we in 2017 dat kopen goedkoper is dan huren in de meeste gevallen.

Voordelen woning kopen anno 2017

woning-kopen-krimpenDat kopen vaak voordeliger uitkomt dan huren, heeft alles met de historisch lage rentestand te maken. Sinds de economische crisis is de rente flink gedaald. Economen vermoeden dat de rentes niet nóg goedkoper zullen worden, en dat zien we dan ook in het koopgedrag van de consumenten: de laatste maanden is er een ware stormloop op woningen, precies omdat lenen en kopen tijdelijk nog extra voordelig zijn.

Kopen of huren?

Als u ook geïnteresseerd bent in een koopwoning, moet u berekenen welke optie het voordeligst is: huren of kopen. De kans is groot dat het antwoord ook voor u kopen is. Enkele belangrijke factoren  zijn:

  • Stijgende huurprijzen, vanaf 600-700 euro per maand in het laagste segment.
  • Historisch lage rentestand, waardoor de som van de rente en afbetalingen op uw lening lager is dan de huurprijs.
  • Aftrek hypotheekrente, waardoor lenen en kopen fiscaal voordeliger zijn.
  • Groter aanbod koopwoningen in alle segmenten door de economische groei en doorstroom op de huizenmarkt.

Woning kopen = vermogen opbouwen

woning-kopen-beter-dan-huren-bestZelfs wanneer huren in eerste instantie goedkoper lijkt dan kopen, doet u er soms beter aan om uw volgende appartement of woning te kopen. Dat komt omdat u in een huurwoning geen vermogen opbouwt. U betaalt een maandelijkse huurprijs, maar wordt daardoor geen eigenaar van uw woning. Als u koopt, betaalt u ook een maandelijks bedrag voor uw hypotheek, maar krijgt u daarvoor iets bijzonder waardevols in de plaats: onroerend goed. En dat is erg veel waard op de huidige markt en het blijft ook over het algemeen waardevast.

 

loading