De bouwsector verandert continu door de introductie van nieuwe, betere technologieën, maar ook doordat de marktvraag, de economie en het consumentenbewustzijn veranderen. Dit zijn vier van de meest ingrijpende trends in de bouwsector vandaag.
1. Opkomst van nieuwe technologieën in de bouwsector
Trend: Er is de laatste decennia heel wat nieuwe technologie opgekomen die toelaat om veiliger en duurzamer te bouwen en te wonen en te werken. Denk bijvoorbeeld aan zonne-energie, warmtepompen en ledverlichting, allemaal technologieën die de energieprestaties van een bouwwerk verbeteren. Terwijl deze innovaties in eerste instantie duur waren, zijn ze nu heel toegankelijk en voordelig geworden.
Ondernemingen hechten ook meer belang aan de duurzaamheid van hun bedrijfsgebouwen. Daarbij is het BREEAM-NL-certificaat richtinggevend. Met BREEAM wordt een veelvoud aan milieuaspecten tegen het licht gehouden en beoordeeld met behulp van een puntenschaal.
Van Schijndel: “Ons bedrijf maakt gebruik van alle nieuwe technologieën waarmee we betere woningen en bedrijfsruimten kunnen ontwikkelen en bouwen. We ontwikkelen en bouwen altijd gebouwen die voldoen aan de wettelijke minima op het vlak van energieverbruik, maar gaan ook actief op zoek naar nieuwe ontwikkelingen die onze projecten nog duurzamer maken. Daarmee kunnen we bovendien extra financiële voordelen binnenhalen. Zo onderzoeken we voor alle panden de mogelijkheid om ze van zonnepanelen te voorzien, maar ook andere duurzame oplossingen worden in de ontwikkeling meegenomen.”
2. Bouwen met BIM
Trend: BIM – wat staat voor ‘Bouw Informatie Model’ – is werkwijze waarmee de architect, adviseurs, de aannemer, de installateurs en toeleveranciers, middels 3D software alle relevante informatie van een bouwproject kunnen samenbrengen in een centraal model. BIM doet de bouwduur afnemen, vermindert de faalkosten en verhoogt de kwaliteit van het project
Van Schijndel: “Wij geloven honderd procent in het potentieel van BIM. Wij gebruiken, als het project dit toelaat, BIM in het volledige bouwproces.”
3. Lean bouwen
Trend: Jarenlang stond de bouwsector bekend om zijn torenhoge faalkosten. Die knibbelden aan de winstmarges en dreven de kostprijs van projecten op. Vanuit de markt kwam er een heel duidelijke vraag naar manieren om sneller en beter te bouwen – zónder al die faalkosten.
Van Schijndel: “De methode waarop wij bouwen, noemen we ‘lean’. Van in het prille begin zitten we samen met alle partners. We communiceren doorlopend met de klant, architect en overige bij het bouwproces betrokken partners. Door prefab-onderdelen te gebruiken, bouwen we sneller, en BIM helpt ons dan weer om bouwfouten op te sporen nog vóór we de bouwplaats betreden. Dat levert zowel ons als de klant grote voordelen op.”
4. Bouwondernemingen leren anders te communiceren met hun klanten
Trend: De bouwsector zelf ondergaat ook ingrijpende veranderingen. Zo stellen bouwondernemingen vast dat ze anders moeten communiceren om het juiste doelpubliek te bereiken. Ten eerste moeten projectontwikkelaars en bouwondernemingen hun projecten op voorhand kunnen visualiseren. Ten tweede moeten ze beter vindbaar zijn voor hun klanten, bijvoorbeeld door een sterke online aanwezigheid.
Van Schijndel: “BIM laat ons onder meer toe om onze projecten op voorhand perfect te visualiseren, bijvoorbeeld met hyperrealistische 3D-modellen en ‘virtual tours’. Ook onze nieuwe websites, waarop we ons bedrijf en onze projecten presenteren, zijn belangrijke instrumenten om die beelden en praktische informatie te delen met klanten en geïnteresseerden.”