Tips om duurzaam te wonen en te leven

05/09/2016

Wil u graag uw steentje bijdragen aan een leefomgeving die gezonder en veerkrachtiger is? En daarbovenop een flinke duit uitsparen? Duurzaam wonen is het antwoord op de uitdagingen van de milieucrisis en klimaatopwarming, maar het helpt u ook om met de gevolgen van de financiële malaise om te gaan.

Hoe bouwt u een milieuvriendelijke woning?

Alles begint bij een huis of appartement dat perfect aan uw behoeften voldoet en dus geen energie, water of ruimte verspilt.

  • Een ecologisch huis bouwenKoop of bouw een huis op maat van jouw gezin. Een te groot huis verbruikt meer energie dan u eigenlijk nodig hebt.
  • Ook de oriëntatie doet ertoe! De zuidkant warmt vanzelf op door de zon, terwijl het noorden koeler is. Hou hiermee rekening en voorzie indien nodig zonwering aan de zuidzijde.
  • Maak uw huis luchtdicht en plaats degelijke isolatie. Laat vervolgens een energiezuinig ventilatiesysteem installeren voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.
  • Sluit u aan bij een groenestroomleverancier of investeer zelf in hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen of een warmtepomp.
  • Vraag uw aannemer om te werken met duurzame bouwmaterialen.
  • Denk na over manieren om permanent water en energie te besparen. Nieuwe huishoudelijke apparaten met een goed energielabel springen veel zuiniger om met stroom en water dan oude of goedkopere exemplaren.

Wat kunt u zelf doen om duurzaam te wonen?

Uiteraard stopt duurzaamheid niet bij de aankoop of bouw van uw passieve of energieneutrale woning. Veel hangt af van uw eigen gedrag. Een spilzuchtig gezin in een passieve woning zal nog altijd een grotere ecologische voetafdruk hebben dan een spaarzaam gezin in een ‘gewoon’ huis. Gelukkig is de basis van duurzaam leven erg eenvoudig:

  • Lichten uit en kraan dicht wanneer u geen licht of water nodig hebt.
  • De thermostaat een graad lager levert u al snel een mooie besparing op.
  • Sorteer en recycle uw afval zorgvuldig. Kies indien mogelijk voor producten met zo weinig mogelijk verpakkingen.

Duurzaam leven, binnen- én buitenshuis!

Ten slotte heeft duurzaamheid niet alleen te maken met wat er zich ín uw huis afspeelt. Ook de ligging van uw huis of appartement en de bereikbaarheid van de belangrijkste voorzieningen hebben een grote impact op uw voetafdruk. Hoe dichter u bij uw werk of de school van uw kinderen woont, hoe minder kilometers u met de wagen aflegt, en dat is goed voor het milieu én uw portemonnee.

 

loading