Denkt u bij bouwen ook meteen aan metselwerk? Het beeld van de traditionele bouwmethode zit er goed ingebakken, maar eigenlijk bouwen aannemers tegenwoordig vaak op een heel andere manier. Als opdrachtgever hebt u de keuze uit tal van bouwmethodes. In dit artikel sommen we de belangrijkste technieken en methodes op voor zowel woningbouw als utiliteitsbouw.
Traditionele bouwmethode met metselwerk
Een voor de hand liggende keuze, met name voor woningbouw en kantoren, is traditioneel metselwerk, dat een rijke en lange traditie heeft en tot in de puntjes is uitgewerkt. Er worden altijd twee gevels opgetrokken: een binnengevel in bouwblokken of beton en een buitengevel in een mooie, stijlvolle gevelsteen. Daartussen wordt isolatie aangebracht, zodat de warmte binnenblijft en de bewoner of eindgebruiker een groot thermisch comfort geniet.
Prefab-bouwmethodes
Prefab bouwen levert een kortere bouwtijd op – onafhankelijk van de weersomstandigheden – en bespaart zo flink wat kosten. Over de voorbereiding gesproken: die kan zelfs zó ver worden doorgevoerd dat bepaalde onderdelen van het gebouw op voorhand worden samengesteld, waarbij er nagenoeg geen architecturale beperkingen zijn.
Houtsketelbouw, bijvoorbeeld, wordt zowel in de woningbouw als utiliteitsbouw gebruikt. Er wordt een complete prefab binnengevel gemaakt in de timmerfabriek, inclusief isolatie, kozijnen en beglazing. Daardoor is het gebouw onmiddellijk wind- en waterdicht en kan de binnen-afbouw meteen starten. Het biedt volledige vrijheid wat betreft de gevelafwerking: beplating, natuursteen en zelfs metselwerk zijn mogelijk.
Staalbouw of staalskeletbouw is vooral van toepassing op bedrijfsgebouwen, industriële panden en andere grote bouwprojecten. Staalbouw kan erg snel gaan, al is een degelijke voorbereiding dan wel onontbeerlijk. Onder meer dankzij de huidige BIM-technieken gaat dit een stuk sneller dan voorheen.
Betonbouw, ten slotte, wordt ook vaak toegepast in de utiliteitsbouw, maar ook bij gestapelde woningbouw. Hier kan gebruik worden gemaakt van zowel prefab als traditionele bouwmethodes, bijvoorbeeld met een in het werk gestorte draagconstructie en gevelelementen.