Hoe ontwikkelt de Nederlandse huizenmarkt zich in 2017?

15/02/2017

We moeten altijd een dak boven ons hoofd hebben en in die zin is de huizenmarkt een stabiele, voorspelbare aangelegenheid. Toch is ook de huizenmarkt sterk onderhevig aan economische tendensen. Tijdens de economische malaise ging het even wat minder met de vastgoed- en bouwsector, maar anno 2017 staat de Nederlandse huizenmarkt er opnieuw erg goed voor.

Waar gaan de hypotheekrentes heen in 2017?

Weinig financiële variabelen hebben zo’n grote impact op de huizenmarkt als de hypotheekrentes. Dankzij de lage hypotheekrente van de jongste jaren is lenen aantrekkelijker, wat mensen ertoe aanzet om een nieuwe woning te kopen of te bouwen.

De historisch lage hypotheekrente was een belangrijke stimulans in 2016, maar in 2017 zien we een ander fenomeen: de verwachting van stijgende rente zet huishoudens ertoe aan om nu nog – met name vóór de stijging van de hypotheekrente – te lenen voor de aankoop van een woning. Wanneer de rentestijging volgt, en hoe sterk deze zal zijn, valt af te wachten, en die onzekerheid is voor velen reden genoeg om nu al te investeren. De activiteit op de huizenmarkt is daarom op dit moment hoog.

Ontwikkeling huizenmarkt 2017

Onzekerheid over de hypotheekrentes is maar één factor. Minstens even belangrijk zijn het toegenomen economisch vertrouwen en de stijging van de huizenprijzen. Er wordt opnieuw volop in vastgoed geïnvesteerd door beleggers en ook huishoudens ervaren een ietwat grotere koopkracht, wat hen het vertrouwen geeft om geld te lenen voor een koopwoning of -appartement.

Doorstroming in alle gelederen van de huizenmarkt

Ontwikkeling huizenmarkt 2017Men zegt weleens dat ‘geld moet rollen’ voor de gezondheid van de economie. Hetzelfde geldt voor vastgoed: hoe meer beweging er is op de huizenmarkt, hoe beter dat is voor zowel bedrijven als particulieren. Wanneer senioren voldoende vertrouwen hebben om te verhuizen naar een goed appartement of patiowoning, komt er een woning vrij voor een jonger gezin, dat dan weer wegtrekt uit een huurwoning of een goedkope koopwoning, ideaal voor een starter of alleenstaande.

Deze doorstroming is momenteel volop aan de gang in de Nederlandse woningmarkt. Uit onderzoek blijkt dat:

  • de verhuisbereidheid groot is.
  • de kans om te verhuizen naar een nieuwe, geschikte woning toeneemt, precies omdat de markt in beweging is.
  • het aantal bouwvergunningen stijgt, een goede indicatie van de bouwbereidheid de komende jaren.

 

loading