Energieneutrale kantoren zijn niet langer een utopie

29/09/2017

Energieneutraal en bijna-energieneutraal bouwen zijn in opmars. Het voordeel ten opzichte van passiefbouw? Energieneutrale kantoren bouwen is – ook financieel – veel haalbaarder.

Passiefkantoren

In de jaren 80 stelden de Zweedse bouwfysicus Bo Adamson en zijn Duitse collega Wolfgang Feist een nieuw concept voor om gezonder en milieuvriendelijker te wonen: het passiefhuis. Niet veel later kwamen er strenge voorwaarden en een certificaat om erover te waken dat passiefwoningen wel degelijk een uiterst laag energieverbruik hebben voor ruimteverwarming. Ook werd het concept uitgebreid naar andere gebouwtypes, zoals kantoren. De laatste jaren werden her en der in Europa passiefkantoren gebouwd die hun steentje bijdragen aan een gezondere planeet. Toch kent de passiefnorm ook critici. Passieve gebouwen blijken namelijk niet altijd kostenefficiënt.

Energieneutrale kantoren zijn perfect haalbaar

Tegelijk stellen we vast dat de EPC-normen almaar strenger worden. Terwijl passiefbouwen niet altijd haalbaar is, is energieneutraal of bijna-energieneutraal bouwen wél perfect mogelijk. Een gebouw is energieneutraal wanneer de hoeveelheid opgewekte duurzame energie gelijk is met verbruik, en het gebouw dus niet langer afhankelijk is van externe (fossiele) energiebronnen. Zonnepanelen, zonnecollectoren, warmtepompen, WKO’s zijn enkele mogelijkheden om een energieneutraal gebouw te realiseren.

De Europese Unie zet momenteel sterk in op de implementatie van bijna-energieneutrale gebouwen (BENG); een opstapje naar volledige energieneutrale gebouwen. Een bijna-energieneutraal bedrijfspand is – in tegenstelling tot een passiefkantoor – perfect haalbaar, en nog eens voordelig ook.

Bijna-energieneutrale-kantorenZo trok Van Schijndel voor Royal Roofing al een energiezuinige nieuwbouw op met een EPC van 0,66 en een energielabel A++. Voor andere klanten gaan we bewust op zoek naar slimme oplossingen om duurzame gebouwen te ontwikkelen en bestaande gebouwen te verduurzamen. We zetten altijd in op twee elementen: een lagere energiebehoefte en het gebruik van hernieuwbare energie.

BENG-eisen 2021

In januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland – inclusief kantoren – bijna-energieneutrale gebouwen (BENG) zijn. De norm geldt al vanaf 2019 voor overheidsgebouwen, maar wordt twee jaar later uitgebreid naar onder andere huizen en kantoren.

De BENG-energieprestatie wordt bepaald aan de hand van drie eisen:

  • Een maximale energiebehoefte per vierkante meter gebruiksoppervlak per jaar
  • Een maximaal primair gebruik van fossiele energie, eveneens per vierkante meter gebruiksoppervlak per jaar
  • Een minimaal aandeel hernieuwbare energie

Neem contact op met Van Schijndel voor meer informatie over energiezuinige kantoorpanden.

 

loading