Bouwen met duurzame bouwmaterialen

01/09/2016

De afgelopen jaren en decennia is er heel wat veranderd in de bouwsector. Veel daarvan heeft te maken met aspecten van duurzaamheid, zoals opwekken van groene stroom en het verminderen van energieverbruik van gebouwen. Ook bij de keuze van de materialen wordt nu volop rekening gehouden met duurzaamheid en ecologie. Duurzame bouwmaterialen zijn in opmars.

‘Duurzaam’, een woord met veel betekenissen

Hoe definiëren we duurzaamheid als het gaat over bouwmaterialen? Producenten beweren maar al te graag dat hún producten ecologisch en energiezuinig zijn, maar daarvoor gebruiken ze afwijkende definities van duurzaamheid. De beste aanpak? Die houdt rekening met de verschillende aspecten:

  • Lokaal: Producten die van ver komen, hebben meestal een grotere ecologische voetafdruk.
  • Hernieuwbaar: In plaats van eindige grondstoffen zoals aardolie op te gebruiken, kiest een duurzame onderneming voor grondstoffen die niet uitgeput raken.
  • Verantwoord ontgonnen: Duurzaamheid heeft ook een sociaal aspect. Een materiaal is duurzaam als het ontgonnen is met respect voor mens, dier en milieu.
  • Lange levensduur: De woordenboeken vertellen ons dat duurzaamheid ook betekent dat iets lang meegaat en goed bestand is tegen slijtage en bederf.

Duurzame bouwmaterialen

FSC-hout-logoWelke bouwmaterialen kunnen we dan als duurzaam bestempelen?

  • Duurzaam hout is een uitstekend bouwmateriaal. Het is afkomstig uit bossen die op een verantwoorde manier worden beheerd. Voor elke boom die wordt gekapt, komt er een nieuwe in de plaats. Duurzame houtsoorten herken je bijvoorbeeld aan het FSC-label.
  • Baksteen is een prima keuze in Nederland, omdat het lokaal geproduceerd wordt. Het is bovendien erg sterk en gaat makkelijk tientallen jaren mee.
  • Bouwmaterialen op basis van natuurlijke of biologische bestanddelen prevaleren boven materialen die schadelijke chemicaliën bevatten.
  • Veel van de gangbare isolatiematerialen, zoals houtvezel, vlas, cellulose en steenwol, zijn afkomstig van natuurlijke bronnen.

Van Schijndel is FSC-gecertificeerd

Bouwbedrijf Van Schijndel kiest in zijn timmerfabriek bewust voor milieuvriendelijke, veilige en gezonde bouwmaterialen en heeft een certificaat (pdf) voor het gebruik van duurzaam FSC-hout.

 

loading